Inhoudsopgave

Zoek op trefwoord:


Design & CMS by Deltacom

Flanders Knowledge Area

Handboek Internationalisering van het curriculum is een online publicatie van Flanders Knowledge Area.

3.1 Integratie in het curriculum volgens het ICOMs-model

auteur: Karine Hindrix

In hoofdstuk 4.2 van het handboek wordt een kader beschreven voor hogeronderwijsopleidingen om na te denken over de doelen van geïnternationaliseerde onderwijsarrangementen. Het ICOMs-kader bestaat uit vijf velden van leerresultaten: taalvaardigheid, interculturele competentie, global engagement, persoonlijke groei en internationale vakkennis. Om aan de slag te kunnen gaan met het onderzoek naar leereffecten bij studenten uit het Vlaams hoger onderwijs, werden deze velden geoperationaliseerd in een lijst van competenties en omschrijvingen. Deze vormen eveneens de basis om hogeronderwijscurricula te onderzoeken op de integratie van deze ICOMs.

Met het scherp stellen van de einddoelen van internationalisering, zet een opleiding een eerste stap naar het creëren van een onderwijskundig verantwoorde geïnternationaliseerde leeromgeving voor haar studenten binnen de context van opleiding en discipline. Beginnen bij het einde, als het ware, opent perspectieven om internationale en interculturele competenties op een zinvolle manier vorm te geven doorheen het hele programma dat studenten doorlopen.

Het OOF ICOM-project heeft een instrument ontwikkeld om opleidingen te ondersteunen bij deze eerste fase van het laten indalen van de internationale dimensie in hun curriculum. Dit instrument beoogt enerzijds het nagaan van het aanwezige draagvlak voor de internationale en interculturele competenties zoals opgevat binnen het ICOMs-kader bij de leden van een opleidingsteam en anderzijds de mate van integratie in een curriculum, een zero-assessment.Lees verder: 3.1.1   Doelen en bedoelingen van het ICOMs-instrument voor hogeronderwijsopleidingen
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen
Back to top
Bezig met laden,
even geduld aub!