Inhoudsopgave

Zoek op trefwoord:


Design & CMS by Deltacom

Flanders Knowledge Area

Handboek Internationalisering van het curriculum is een online publicatie van Flanders Knowledge Area.

3.10.1 Thematiek / proces

Tijdens de internationale week komen allerlei thema’s aan bod gelinkt aan het curriculum van dat semester (semesters 2, 4 en 6). De vakgroepen (kerngroepen), de docenten van de bachelorproef, de onderzoeksgroepen en de bachelor-na-bachelor opleiding dienen in het jaar voor de internationale week thema’s en mogelijke sprekers (vanuit de interinstitutionele akkoorden of andere netwerken) in aan de coördinator Internationalisering. Dit stelt deze coördinator in staat om een aantal experten uit het buitenland aan te trekken. De vastgelegde thema’s krijgen een plaats in de ECTS-fiche van het betrokken opleidingsonderdeel.

De eigen inbreng van de verschillende groepen verhoogt de betrokkenheid van heel wat docenten bij de internationale week. Docenten vormen niet alleen een team met de betreffende expert, waardoor zij een bepaalde thematiek internationaal breder en diepgaander kunnen bekijken. Zij kunnen bovendien ook sessies of workshops volgen bij andere collega’s of workshops die voor externen worden georganiseerd. Daarnaast is een groot deel van de collega’s betrokken bij de informele ontmoetingen. Een meerderheid van het docententeam neemt zeer actief deel aan de internationale week. Ze hebben ofwel een collega in hun les ofwel volgen de collega’s een workshop op een andere dag.

Studenten uit alle opleidingsjaren en alle routes (dagopleiding, werkplekleren en afstandsleren) krijgen sessies van de experten. Studenten die afstandsleren volgen kunnen live aanwezig zijn bij het aanbod voor externen of kunnen nadien podcasts bekijken of artikels lezen. Een troef is zeker dat er ook voor de bachelorproef van de studenten steeds een internationale insteek wordt verwacht. Zo ontwikkelen de studenten actief hun internationale kennis en vaardigheden. Van alle sessies zijn er artikels, een website en allerlei linken beschikbaar. Deze worden geïntegreerd in de syllabus als geheel of als referentie.

Het aanbod voor sessies voor de partnerscholen en werkplekscholen zorgt dan weer voor een win-winsituatie. Waar de partnerscholen heel wat investeren in het goed en duurzaam begeleiden van studenten, krijgt een school op haar beurt een gratis aanbod voor het deelnemen aan een internationale pedagogische studievoormiddag. Er is een rijke input van thema’s en de scholen worden ontlast van planning, organisatie en onkosten. Ook voor de externe deelnemers is alle materiaal online beschikbaar.

Het aanbod voor externen zorgt ervoor dat een breder publiek kan worden bereikt dat zich wil professionaliseren op internationaal vlak. Voor een betaalbare bijdrage kunnen externen de sessies volgen. Het aanbod voor externen is meteen een vorm van maatschappelijke dienstverlening met een internationale inslag. Het delen van internationale expertise met het werkveld is zeer belangrijk in het kader van innovatie.

Gastdocenten vinden het netwerken met andere collega’s en het delen van expertise een sterke troef van de internationale week. Voor hen is de internationale week ook een topmoment van internationalisering en nieuwe ideeën. Daarnaast bezoeken gastdocenten ook scholen en genieten ze uiteraard ook van het culturele aanbod tijdens de avondprogramma’s.

Een uitgestippeld draaiboek en een financieel plan leidt alles in goede banen.Lees verder: 3.10.2   Successen / opportuniteiten
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen
Back to top
Bezig met laden,
even geduld aub!